Elektricien-Apeldoorn
spoed-elektricien-apeldoorn

Wat u moet weten over krachtstroom

Hoge stroom, je hebt er vast wel eens van gehoord. Je hebt misschien driefasige stroomverbindingen gezien. Veel bedrijven, vooral in de (maakindustrie, maken gebruik van machines die werken op driefasen stroom. Deze zijn voorzien van speciale stekkers die niet in standaard stopcontacten passen. Dus als je driefasen stroom gebruikt, heb je ook aansluitingen voor driefasen stroom nodig. Denk hierbij aan aansluitingen in de meterkast en speciale stopcontacten. In deze tekst wordt alles uitgelegd wat u moet weten over driefasige stromen.

Hoe werkt dat?

Bijna alle stekkers voor consumentenelektronica passen in standaard stopcontacten. Zo’n stekker bestaat uit twee draden, een nuldraad en een fasedraad. De nuldraad is niet bekrachtigd. Hiervoor is een twee fase aansluiting dus voldoende. Driefasige apparaten kunnen niet op standaard stopcontacten worden aangesloten. Nee, want hiervoor is geen 2-fase aansluiting nodig, maar een 3-fase aansluiting. Dit kan ook de indruk wekken dat de stekker van een hoogspanningsapparaat drie pinnen heeft. Nee, want het zijn er 4. Dus waarom wordt het nog steeds een driefasige verbinding genoemd?

Dit komt omdat een driefasige stekker driefasige draden heeft en één nuldraad.

Driefasige apparaten trekken meer stroom omdat ze drie stroomvoerende draden hebben. Daardoor hebben dergelijke apparaten niet genoeg van de 230 volt die een normaal stopcontact levert. Een driefasige aansluiting levert aanzienlijk meer vermogen, 400 volt. Ik wil een nieuw apparaat kopen maar weet niet of het werkt met 3-fase stroom? Kijk dan goed op het etiket. Als het een driefasig apparaat is, wordt het hier weergegeven.

Gevolgen voor de maandelijkse kosten

Stroomaansluitingen zijn 400 volt en normale stopcontacten leveren maar 230 volt, dus dit wordt vaak gezien als een ander soort elektriciteit. Het is een logisch idee, maar voor beide verbindingen wordt dezelfde stoom gebruikt. U hoeft geen contract af te sluiten met andere energieleveranciers. Energiebedrijven kunnen ook stroom leveren voor het gebruik van sauna’s, bubbelbaden of oplaadstations voor elektrische voertuigen.

Hoge stroom kost hetzelfde als normale stroom (230 volt), maar de lijn is uiteindelijk vaak duurder. Hoe gaat het? Dit komt omdat driefasige apparaten meer stroom en sneller verbruiken. In sommige gevallen stroomt de stroom snel. Bij een driefasige aansluiting kan dit aanzienlijk hoger zijn, aangezien u maandelijks betaalt voor de stroom die u verbruikt.